Dün, Bugün, Yarın

Dün, Bugün, Yarın

 

Dün, Bugün, Yarın…

Yaşı kırkın üzerinde olanlar anımsayacaktır; doğan çocuğun adına telefon almak üzere başvuru yapılır, sıraya girilirdi. İletişim yaşamın her alanında önemliydi. Bunun farkında olan ebeveynler çocukları büyüdüğünde bir telefon numarasına sahip olmasını isterler, hatta telefonu bir çeşit yatırım aracı olarak görürlerdi.

Kırk yıl önce altyapı yetersizliği nedeniyle oluşan bu durum, bugün yaşam biçimimizi doğrudan etkileyecek bir çözüm olabilir mi?

TC Kimlik numarası yerine, herkese benzer bir telefon numarası verilse ne olurdu?

Sağlık bilgileri, eğitim bilgileri, çalışma bilgileri gibi yaşamımızdaki tüm bilgiler, tıpkı TC Kimlik Numarasında olduğu gibi, hep bu numara ile ilişkilendirilebilirdi.

***

Bir ev hanımı alış veriş listesini akıllı cep telefonuna giriyor. Evinin gereksinimlerini, çocuklarının siparişlerini her şeyi telefonuna kaydederek evinden çıkıyor.

Gittiği marketin yerel ağına otomatik olarak bağlanıyor ve alış veriş listesindeki malzemelerin hangi raflarda bulunduğunu yine telefonu aracılığıyla kolayca buluyor.

Kasaya geldiğinde ödemeyi yaparken, herhangi bir kredi kartı kullanmaksızın telefonu aracılığı ile ödemesini yapıyor. Alış veriş faturasının tutarı da telefon faturasına eklenmiş oluyor. Her türlü harcamasını telefonu aracılığı yapıyor. Eve gelen onlarca fatura yerine tek fatura geliyor: Telefon Faturası.

***

Para devrinin kapandığı, hatta plastik para olarak da tanımlanan kredi kartı devrinin kapandığı, “kontör” ile ödeme devrinin açıldığı bir döneme doğru hızla yol almaktayız.

“Kontör” kavramının mobil yaşamın simgesi haline geldiği günümüzde, bilişim sektörünün ilk 4 firmasının telekom operatörlerinden oluşmasına şaşırmamak gerek. Bilişim sektörü toplam pazar büyüklüğünün bugün %75’ini gerçekleştiren telekom sektörü aktörleri, yarın mali yaşamımızı da yönetebilecek kapasiteye ulaşacak mı?

——————————–
Başsağlığı

Türkiye Bilişim Derneği’nin 9. ile 17. dönemlerinde, Aralık 1979 – Haziran 1990 tarihleri arasında, 9 dönem Yönetim Kurulu Üyeliğini yapmış olan Cengizhan Vefa Yalçın, 17 Eylül 2009 günü vefat etmiştir. Çeşitli çalışma gruplarında birlikte görev aldığım Cengizhan V. Yalçın’a Tanrı’dan Rahmet, başta ailesi ve bilişim camiası olmak üzere kalanlara başsağlığı ve sabır dilerim.
——————————–
İ. İlker Tabak, 23 Eylül 2009
Bs. Müh., Bilişim Ltd. Paz. ve Satış Md.
TBD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi

Bu yazı TBD Bilişim Dergisi 114. sayısında Sayfa 32’de (Ekim 2009) yayımlanmıştır.

   

Diğer Yazılar

SİMGE

Gereği Düşünüldü: Yazılım Özgürdür!

  Gereği Düşünüldü: Yazılım Özgürdür! Türkiye’de bilişim sektörünün gelişmesinde önemli yeri olan TBD Ulusal Bilişim Kurultaylarının yirmi altıncısı, ana teması “Teknoloji Politikaları” olan Bilişim’09 kapsamında, 18-20 Kasım 2009 tarihlerinde Ankara’da

SİMGE

Herkes Biliyor

Herkes Biliyor Önce adında anlaşalım: B i l i ş i m   T o p l u m u. İnsanoğlunun yaşamının her alanında kullandığı bilginin, başta bilgisayar olmak üzere, çeşitli

Bilişim

Yeminli Bilişimci

Yeminli Bilişimci Ulusal kalkınma için bilişim teknikbilimini kullanmak gerektiği, ekonomik krizlerden çıkışın bilişim teknolojilerinin sağladığı verimlilikten geçtiği bilinmektedir. Bunları gerçekleştirmenin bilişimciler eliyle olacağı da açıktır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine